Oι καθημερινοί κίνδυνοι που όλοι αντιμετωπίζουμε στους δρόμους, είναι λίγο ή πολύ γνωστοί. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που τους υποτιμάμε. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Η οδήγηση εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και σίγουρα πολλές φορές ο οδηγός νιώθει πως δεν ξέρει από που να φυλαχτεί. Ειδικά ο νέος και άπειρος οδηγός, είναι εκτεθειμένος διαρκώς σε κινδύνους που αν τους ξέρει μπορεί να προφυλαχθεί. Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι κυριότεροι από αυτούς.

– Πεζοί μπροστά από λεωφορεία
Όταν οι επιβάτες του λεωφορείου αποβιβάζονται, πολλοί συνηθίζουν να περνάνε το δρόμο κάθετα μπροστά από το ακινητοποιημένο λεωφορείο. Όταν εμείς προσπερνάμε το ογκώδες όχημα, δεν μπορούμε να δούμε αν κάποιος πεζός θα δοκιμάσει να περάσει το δρόμο, λεπτομέρεια που απαιτεί πάρα πολλή προσοχή.

– Πεζοί μέσα σε φυτεμένες νησίδες
Συχνά βλέπουμε πεζούς να περιμένουν να διασχίσουν κάθετα ένα δρόμο, περιμένοντας σε κάποια νησίδα που έχει δέντρα και φυτά. Ειδικά τη νύχτα, όταν κάποιος περιμένει εκεί, είναι πολύ δύσκολο για τον οδηγό να τον δει και αν ο πεζός από απροσεξία προσπαθήσει να περάσει, τα πράγματα είναι δύσκολα. Τρανό παράδειγμα αυτού του κινδύνου είναι η λεωφόρος Βουλιαγμένης, στο ύψος της Γλυφάδας, όπου τέτοια δυστυχήματα συμβαίνουν συνέχεια. Ο μόνος τρόπος να προλάβουμε να σταματήσουμε, αν συμβεί κάτι ανάλογο, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

– Λιμνάζοντα νερά
Οι λακκούβες στους ελληνικούς δρόμους είναι, ως γνωστόν, συχνότατο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια ή μετά από βροχή, πολλές από αυτές γεμίζουν με νερό, το οποίο ενδεχομένως τις διαβρώνει περισσότερο. Το νερό που λιμνάζει, δε μας αφήνει να δούμε πόσο βαθιά είναι η λακκούβα, κάτι που σημαίνει, ότι πολύ εύκολα μπορεί το αυτοκίνητό μας να πάθει ζημιά πέφτοντας μέσα σε μία. Γι αυτό καλό είναι, να μην πατάμε όπου βλέπουμε στάσιμα νερά.

– Πριν και μετά τα διόδια
Το κομμάτι του δρόμου αμέσως πριν, αλλά και αμέσως μετά τους σταθμούς των διοδίων, τόσο στις εθνικές οδούς, όσο και στην Αττική Οδό, συχνά είναι κακοσχεδιασμένο. Με δεδομένη την έλλειψη οδηγικής παιδείας που διακρίνει εμάς τους Έλληνες, στα σημεία αυτά βλέπουμε πολλά αυτοκίνητα να αλλάζουν λωρίδες χωρίς κανέναν έλεγχο και με σχετικά μεγάλες ταχύτητες. Γι αυτό, πριν και μετά τα διόδια, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας τετρακόσια…

Καθημερινές επικίνδυνες συνήθειες

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει αρκετούς παράγοντες από αυτούς που επηρεάζουν αρνητικά την οδήγηση, όπως την κατανάλωση αλκοόλ ή τη χρήση του κινητού. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα, που όλοι μας κάνουμε καθημερινά και μπορούν εξίσου εύκολα να μας κοστίσουν ακριβά.

Πολύ δυνατή μουσική: Όσο και αν κάτι τέτοιο φαντάζει υπερβολικό, όταν ακούμε μουσική πολύ δυνατά στο αυτοκίνητο, «καταργείται» ουσιαστικά μία από τις βασικές μας αισθήσεις, αυτή της ακοής. Έτσι, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, όπως ένας θόρυβος από το αυτοκίνητο, που μπορεί να είναι μηχανικό πρόβλημα, ή η ειδοποίηση που προέρχεται από την κόρνα άλλου αυτοκινήτου.

Το κάπνισμα: Το κάπνισμα είναι μια «μηχανική», καθημερινή συνήθεια για πολλούς από εμάς. Όταν, όμως, είμαστε στο αυτοκίνητο, δεν είναι μικρές οι πιθανότητες, το τσιγάρο να αποτελέσει αιτία απώλειας του ελέγχου. Μπορεί, για παράδειγμα, να μας πέσει από το χέρι ή να κάνουμε απότομη κίνηση, στην προσπάθεια να τινάξουμε τη στάχτη. Επιπλέον, όπως φαίνεται, η παιδεία μας υστερεί σε πολλά πράγματα, γι αυτό και ρυπαίνουμε το περιβάλλον, πετώντας τη γόπα έξω από το παράθυρο. Όπως και να έχει, θα είμαστε περισσότερο ασφαλείς, αν δεν καπνίζουμε στο αυτοκίνητο.

Υψηλή θερμοκρασία: Τους χειμερινούς μήνες η καμπίνα του αυτοκινήτου είναι κρύα. Έτσι, καταφεύγουμε στη χρήση του καλοριφέρ, λεπτομέρεια που χρειάζεται προσοχή. Πρέπει πάντα να ελέγχουμε τη θερμοκρασία στην καμπίνα, ώστε να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ζέστη μπορεί να κουράσει γρήγορα τον εγκέφαλο και τα μάτια, ενώ προκαλεί και έντονη υπνηλία.

Κακός συνεπιβάτης: Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται μαζί μας στο αυτοκίνητο, πρέπει πάντα να ελέγχουμε τα νεύρα μας και να οδηγούμε το ίδιο ήρεμα. Δεν είναι λίγες οι φορές, που προκλήθηκαν ατυχήματα, επειδή κάποιος συνεπιβάτης εκνεύρισε τον οδηγό.
Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Odhghste-me-asfaleia_131105.asp