Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) ακολουθεί και στην Ελλάδα ανοδική πορεία χάρη σε μια σειρά από πλεονεκτήματα με βασικότερα το μειωμένο κόστος καυσίμου και τους χαμηλούς ρύπους.

Οι εμπορικοί στόλοι επιχειρήσεων εξοπλίζονται ελαφρά ή βαρέως τύπου οχήματα φυσικού αερίου μειώνοντας σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμός τους. Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά: θεωρούνται, βάσει μετρήσεων οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και να κυκλοφορούν (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου).

Με βάσει τις τιμές των τελευταίων χρόνων, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου. Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό επιτρέπει τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων βενζίνης και πετρελαίου σε διπλού καυσίμου και η αγορά διαθέτει έτοιμες λύσεις χαμηλού κόστους προκειμένου οι οδηγοί, επαγγελματίες και ιδιώτες, να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επένδυση.

Ωστόσο, νέα κίνητρα, αυτή τη φορά από την πλευρά της αγοράς ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τη χρήση του «πράσινου καυσίμου» στις μεταφορές. Η επιδότηση επαγγελματικών οχημάτων που προωθεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με εταιρείες εισαγωγής οχημάτων αποτελεί μία πρωτοβουλία, την οποία υλοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οδηγοί οχήματα φυσικού αερίου με έκπτωση και να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο.

Επιδοτήσεις Επαγγελματικών Οχημάτων

Για την προώθηση της «Αεριοκίνησης» στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, εφαρμόσε μάλιστα και προγράμματα χρηματοδότησης επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων διπλού καυσίμου βενζίνης/CNG. Τα προγράμματα αυτά αφορούν οχήματα από μεγάλες αντιπροσωπείες όπως είναι η Skoda, η Mercedes, η Volkswagen και η Opel.

Αυξάνονται τα πρατήρια φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon, από τα οποία ανεφοδιάζονται ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, σημεία ανεφοδιασμού υπάρχουν τέσσερα πρατήρια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), τη Νέα Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμα προς Λαμία), την Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και τα ¶νω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, λειτουργούν δύο πρατήριαστη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στη Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), ένα πρατήριο στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), ένα στη Λαμία (6ο ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας) και ένα στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202).

 

Πηγή: http://www.autotriti.gr/spendless/data/news/Nea-kinhtra-gia-toys-odhgoys-poy-kinoyntai-me-fysiko-aerio_137557.asp#ixzz4VMi5EzBR