Η απόδραση από τη ρουτίνα και οι εξορμήσεις σε χειμερινούς προορισμούς θέλουν προσοχή. Διαβάστε πως θα πρέπει να οδηγείτε σε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που θα συναντήσετε.

Από τα βασικότερα προβλήματα όταν κινούμαστε σε επαρχία είναι το μικρό πλάτος των δρόμων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι λωρίδες κυκλοφορίας είναι δύο, αυξάνοντας τους κινδύνους κατά τη διάρκεια του προσπεράσματος. Τα γεωργικά μηχανήματα κινούνται με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα που σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος του δρόμου κάνουν την προσπέραση επικίνδυνη υπόθεση. Σαφώς πιο επικίνδυνα είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας αφού η πλειονότητα αυτών των οχημάτων δεν φέρει φωτιστικά σώματα.
Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που δείχνουν την εγκατάλειψη από μέρους της πολιτείας, σε όλο της το μεγαλείο. Στην πράξη αυτό σημαίνει οδόστρωμα κακής ποιότητας με λακκούβες, ρωγμές και «σπασίματα», ενώ ενίοτε υπάρχουν και «υπολείμματα» κατολισθήσεων.
Οι συχνές διακυμάνσεις στη μορφολογία του εδάφους, η έντονη βλάστηση, καθώς και οι υψομετρικές διαφορές καθιστούν πολλές στροφές «τυφλές», αφού μειώνουν τη δυνατότητα του οδηγού να έχει επαρκή ορατότητα. Η κακή ή ελλιπής σήμανση δημιουργεί προβλήματα. Πινακίδες πίσω από πυκνή βλάστηση ή πεσμένες μετά από κάποιο ατύχημα είναι συχνότατο φαινόμενο, ενώ η ανύπαρκτη ή ελλιπής διαγράμμιση του οδοστρώματος -ιδίως κατά τη νύχτα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση. 
Η είσοδος των αυτοκινήτων στις κατοικημένες περιοχές γίνεται πολύ γρήγορα και είναι πιθανό ο οδηγός να μην έχει προλάβει να μειώσει την ταχύτητα του οχήματός του. Υπέργηροι πολίτες και παιδιά κάθε ηλικίας βρίσκονται διαρκώς στη μέση του κεντρικού δρόμου κάθε χωριού, αγνοώντας προφανώς τους κινδύνους που παραμονεύουν. Η ταχύτητα του οχήματός μας πρέπει να είναι χαμηλή, ενώ απαιτείται εγρήγορση και προνοητικότητα.
Διαγράμμιση οδοστρώματος, μπαριέρες, στηθαίο, φωτισμός είναι μερικά από τα «καλούδια» του πολιτισμού που μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου δεν διαθέτει. Η προσήλωση στο δρόμο πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Στάση και στάθμευση
Στους επαρχιακούς δρόμους, η στάθμευση για κάποια έκτακτη ανάγκη γίνεται αναπόφευκτα στην άκρη του δρόμου αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία αντίστοιχων χώρων. Αν οι καταστάσεις επιβάλλουν την στάθμευση, αποφύγετε την τοποθέτηση του αυτοκίνητου πριν ή μετά από στροφή, χρησιμοποιήστε τα alarm, ενώ φυσικά θα βοηθήσει και η ύπαρξη του ειδικού τριγώνου

Πεζοί και ζώα
Το επαρχιακό οδικό δίκτυο δε διαθέτει τις απαραίτητες διαβάσεις πεζών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να διασχίζουν το δρόμο ή να περπατούν παράλληλα με αυτόν, σε όποιο σημείο τους εξυπηρετεί. Σε συνδυασμό με τις ιδιάζουσες συνθήκες, όπως «χασίματα», «τυφλές» στροφές, πυκνή βλάστηση και άλλα που μειώνουν την ορατότητά μας, ο ανέμελος πεζός της επαρχίας κινδυνεύει άμεσα, όσο και εμείς, είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες του οχήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στην περίπτωση που ο πεζός συνοδεύεται από το απαραίτητο ζώο για μεταφορά φορτίων.

Επιπλέον ότι θα συναντήσουμε ζώα στο οδόστρωμα είναι σχεδόν σίγουρο! Το φαινόμενο γίνεται αρκετά επικίνδυνο εάν ο οδηγός δεν αντιληφθεί έγκαιρα την παρουσία τους, αφού η σύγκρουση με ένα ζώο που μπορεί να ζυγίζει πάνω από μισό τόνο- όπως η αγελάδα- μπορεί να αποβεί μοιραία Τα συμπαθή τετράποδα, δυστυχώς, διασχίζουν ή απλά κάθονται σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου. Προσέξτε λοιπόν και έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα!
Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Odhghste-me-asfaleia_130502.asp

About The Author

Related Posts