Το 92% των προμηθειών του κλάδου των μεταφορών αφορά προμήθεια καυσίμων. Περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης καυσίμων αφορά τις μεταφορές. Η οικονομία καυσίμου είναι συνάρτηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του οχήματος (κυβισμός, τεχνολογία), του δρόμου (ποιότητα οδοστρώματος) και του οδηγού (οδηγική συμπεριφορά) . Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές οικονομικής και ταυτόχρονα οικολογικής οδήγησης που μπορείτε να υιοθετήσετε στην οδηγική σας συμπεριφορά:
 
Οικονομία καυσίμου δεν σημαίνει απαραίτητα και οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα.
 
Βασικό αξίωμα της επιστήμης της φυσικής είναι το ότι η ελαχιστοποίηση των μεταβολών της κινητικής ενέργειας μειώνει την κατανάλωση αυτής. Όσο πιο ομαλά μεταβάλλουμε την ταχύτητα – είτε πρόκειται να επιταχύνουμε είτε να επιβραδύνουμε – τόσο μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου κάνουμε. Δεν πατάμε ποτέ τέρμα το γκάζι ή το φρένο εκτός αν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερα με 1η ή 2α ταχύτητα στο κιβώτιο, η βίαιη επιτάχυνση είναι ό,τι χειρότερο από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπής ρύπων.
 
Αλλάζουμε ταχύτητα από μικρότερη σε μεγαλύτερη μετά τις 2000 – 2500 στροφές του κινητήρα ώστε να οδηγούμε πάντοτε με την υψηλότερη – κατά το δυνατόν – σχέση μετάδοσης κίνησης (ταχύτητα).
 
Σημαντικός παράγοντας η συντήρηση. Ένα πλημμελώς συντηρημένο αυτοκίνητο, εκτός από επικίνδυνο, είναι και ενεργοβόρο. Ο κινητήρας πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, τα καυσαέριά του στα προβλεπόμενα όρια, τα ελαστικά του σωστά φουσκωμένα.
 
Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε περιττά βάρη καθώς επίσης σχάρες, μπαγκαζιέρες ή οτιδήποτε άλλο επηρεάζει την αεροδυναμική. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια εξοικονόμησης καυσίμου.
 
Ο κλιματισμός είναι ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Συνιστάται να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να ρυθμίζεται σε θερμοκρασία από 23 βαθμούς Κελσίου και πάνω. Επίσης προτού τον ενεργοποιήσουμε ανοίγουμε για λίγο εντελώς τα παράθυρα ώστε να πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό.
 
Εάν έχετε τετρακίνητο όχημα και υπάρχει δυνατότητα επιλογής της κίνησης σε δύο τροχούς επιλέξτε την.
 
Σε περίπτωση που το όχημά σας διαθέτει υπολογιστή ταξιδίου (cruise control, trip computer κλπ) αξιοποιήστε τον προς όφελός σας.
 
Τα οφέλη που θα αποκομίσετε σε περίπτωση που εφαρμόσετε τις παραπάνω προτάσεις οδηγικής συμπεριφοράς είναι πολλαπλά. Μεταξύ αυτών η μείωση:

  • έως και 25% της κατανάλωσης καυσίμου με ταυτόχρονη εξοικονόμηση αντίστοιχου ποσού χρημάτων
  • των εκπομπών αέριων ρύπων, επιβλαβών προς το περιβάλλον
  • της ηχορύπανσης
  • του κόστους συντήρησης του αυτοκινήτου

ενώ αυξάνετε την οδική ασφάλειά σας καθώς οι παραπάνω οδηγίες οδηγούν στη μείωση των ατυχημάτων κατά 10-25%!

Πηγή: http://www.kentrikiodos.gr/index.php/el/grafeio-typou/odiki-asfaleia/oikologiki-odigisi.html