10 ΑΠΛΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το ρίσκο να χαλάσει το αυτοκίνητο σας, είναι να του κάνετε σέρβις σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις προδιαγραφές του εγχειρίδιου του κατασκευαστή. Εκτός όμως από το τακτικό σέρβις, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να απολαύσετε την οδήγηση χωρίς έγνοιες και φόβους.

1. ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 • Ενημερωθείτε για τη σωστή πίεση που πρέπει να έχουν τα λάστιχα σας και ελέγχετέ την τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες  χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας μετρητή ή μετρητή αέρα συνεργείου.
 • Ελέγξτε το πέλμα και την κατάσταση των ελαστικών, ψάξτε για αμυχές στα πλαϊνά της ρόδας. Αν κάποιο από τα λάστιχα χρειάζεται τακτικά φούσκωμα, μπορεί να έχει κάποια μικρή τρύπα.
 • Μην ξεχνάτε να ελέγχετε και την ρεζέρβα.

2. ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ

 • Βεβαιωθείτε για τη θέση της βασικής εργαλειοθήκης του αυτοκίνητου. Πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα γρύλλο και εργαλεία αφαίρεσης της ρόδας.
 • Γνωρίστε τα σημεία του αυτοκινήτου όπου τοποθετείται ο γρύλλος για την ασφαλή ανύψωση του οχήματος.
 • Σιγουρευτείτε ότι η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει κλειδί ή άλλο εργαλείο για την αφαίρεση των μπουλονιών.

3. ΛΑΔΙ  ΜΗΧΑΝΗΣ

 • Ελέγχετε τον μετρητή του λαδιού κάθε 15 ημέρες και πριν από κάθε ταξίδι.
 • Αλλάζετε τακτικά το λάδι και το φίλτρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λάδι.
 • Η μεγάλη κατανάλωση λαδιού είναι ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στη μηχανή.

 4. ΝΕΡΟ

 • Ελέγχετε  τη στάθμη του ψυκτικού υγρού (νερού) τακτικά και συμπληρώστε όποτε χρειάζεται, όταν η μηχανή είναι κρύα.
 • Ελέγξτε πριν τον χειμώνα την συγκέντρωση του αντιψυκτικού.
 • Το αντιψυκτικό αποτρέπει την δημιουργία διάβρωσης (σκουριάς) στο ψυκτικό σύστημα και δεν επιτρέπει στο ψυκτικό υγρό να παγώσει, άρα είναι απαραίτητο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

5. ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ

 • Οι καθαριστήρες χαλάνε με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να μην καθαρίζουν τα τζάμια καλά.
 • Αντικαταστήστε  τους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για καλύτερη απόδοση.

6. ΥΓΡΟ  ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΩΝ

 • Ελέγχετε και συμπληρώστε όποτε χρειάζεται. Είναι απαραίτητο για να δουλέψει σωστά το σύστημα των καθαριστήρων.
 • Χρησιμοποιείτε ένα καλό πρόσθετο στο υγρό των καθαριστήρων, χειμώνα – καλοκαίρι, γιατί το σκέτο νερό δεν καθαρίζει  λιπαρές βρωμιές και παγώνει πιο εύκολα τον χειμώνα.

7. ΠΑΡΜΠΡΙΖ

 • Ελέγχετε συχνά το παρμπρίζ για γρατζουνιές και χτυπήματα από πέτρες γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει την ορατότητα ή να αποσπάσει την προσοχή σας.
 • Μικρές εκδορές μπορούν να επεκταθούν και να ραγίσουν όλο το γυαλί. Πολλά από αυτά μπορούν να διορθωθούν από κάποιον ειδικό στα παρμπρίζ.

8. ΦΩΤΑ

 • Ελέγχετε όλα σας τα φώτα κάθε εβδομάδα. Μην ξεχάσετε τα φλας, τα φώτα των φρένων και της ομίχλης.
 • Καθαρίζετε τα φώτα τακτικά. Όταν ο καιρός είναι άσχημος, σταματήστε και σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί.

9. ΥΔΡΑΥΛΙΚΟ ΤΙΜΟΝΙ

 • Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε το δοχείο του υγρού του τιμονιού κάθε μήνα.
 • Συμπληρώστε χρησιμοποιώντας το σωστό υδραυλικό υγρό όπως προδιαγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

10. ΤΟ  ΑΜΑΞΩΜΑ

 • Σε περίπτωση που υπάρχει ζημιά στο αμάξωμα του αυτοκινήτου, επισκευάστε το άμεσα πριν δημιουργηθεί σκουριά.
 • Πολλά αυτοκίνητα έχουν εγγύηση αμαξώματος, το οποίο απαιτεί αυτοψία και έλεγχο στην αντιπροσωπεία κάθε χρόνο. Ελέγξτε αν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει κρατήσει φάκελο με το ιστορικό των ελέγχων που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο.
 

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τα έξοδα της βενζίνης στο αυτοκίνητο σας.

Αγοράστε βενζίνη με σύνεση – κερδίστε μέχρι 20%

 1. Βάλτε το σωστό είδος βενζίνης / Μην παραγεμίζετε το ντεπόζιτο.Τα περισσότερα αυτοκίνητα λειτουργούν μια χαρά με την απλή αμόλυβδη βενζίνη. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να βεβαιωθείτε ποιο είδος βενζίνης είναι το πιο κατάλληλο (πόσα οκτάνια). Η απλή αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει περίπου 20 λεπτά λιγότερο από την ενισχυμένη.Μην παραγεμίζετε το ντεπόζιτο και βεβαιωθείτε ότι το καπάκι του ντεπόζιτου κλείνει γερά και λειτουργεί σωστά.
 2. Ψάξτε για την καλύτερη τιμή. Μην γεμίζετε το ντεπόζιτο όταν οι τιμές είναι υψηλές.Τα σημερινά είδη βενζίνης, έχουν παρόμοιες αποδόσεις, αν και κάποιες εταιρίες καυσίμων παρέχουν μίγματα βενζίνης που έχουν άλλα πλεονεκτήματα. Για τον λόγο αυτό επιλέγετε πρατήρια στην περιοχή σας που να έχουν τις πιο φθηνές τιμές. Οι τιμές της βενζίνης μπορεί να αποκλίνουν μέχρι και 10%.Αποφύγετε να γεμίζετε το ντεπόζιτο σε περιόδους που οι τιμές είναι υψηλές.

Χρησιμοποιείστε άλλα μέσα μεταφοράς – κερδίστε μέχρι 30%

 1. Χρησιμοποιείστε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως, μαζικά μέσα μεταφοράς ή ακόμα και ποδήλατο, περπάτημα.Πάρτε ένα αυτοκίνητο και μοιραστείτε τη διαδρομή προς την δουλειά μαζί με έναν ή περισσότερους φίλους /συνάδελφους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κάνετε οικονομία στα καύσιμα ενώ ταυτόχρονα η διαδρομή γίνεται πιο ευχάριστη.
 2. Επωφεληθείτε από την Tεχνολογία των Tηλεπικοινωνιών.Χρησιμοποιείστε τον Η/Υ και το τηλέφωνο για να αντικαταστήσετε διαδρομές με το αυτοκίνητο για δουλειά, ψώνια κι άλλου είδους υπηρεσίες όταν αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα τα ψώνια στο σουπερ μάρκετ μπορούν να έρθουν στο σπίτι σας στέλνοντας ένα e-mail.

Οδηγείτε πιο αποτελεσματικά – κερδίστε μέχρι 20%

 1. Μην οδηγείτε επιθετικά / Σεβαστείτε τα όρια ταχύτητας.Αποφύγετε την επιθετική οδήγηση και το απότομο ξεκίνημα. Όλα τα αυτοκίνητα καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη σε ταχύτητες πάνω από 90χλμ. Όταν οδηγείτε με 100χλμ/ώρα αντί για 120χλμ/ώρα κερδίζετε 13% σε κατανάλωση καύσιμου. Όταν οδηγείτε με 90χλμ/ώρα κερδίζετε 25%.
 2. Ελαττώστε την χρήση του κλιματισμού / Κλείστε τα παράθυρα.Όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, αυξάνεται η κατανάλωση του καύσιμου από 13% έως 21%. Αν δεν έχει πολύ ζέστη, προτιμήστε να ανοίξετε τον εξαερισμό αντί να ανοίξετε τα παράθυρα ή τον κλιματισμό.
 3. Αποκλείστε επιπλέον αντίσταση από τον αέρα και βάρος.Αν έχετε φορτώσει την σχάρα οροφής του αυτοκινήτου σας, τότε καταναλώνετε επιπλέον καύσιμο. Προτιμήστε να τοποθετήσετε οποιοδήποτε φορτίο μέσα στο αυτοκίνητο. Αν δεν έχετε επιβαρύνει το αυτοκίνητο, μέσα ή έξω, με κανένα επιπλέον βάρος, ακόμα καλύτερα.
 4. Αποφύγετε το μακροπρόθεσμο «ζέσταμα» της μηχανής.Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ζεσταίνονται γρήγορα, δεν χρειάζεται λοιπόν να μένετε για πολύ ώρα στάσιμοι με τη μηχανή αναμμένη. Σκεφτείτε, κατ’ αυτόν τον τρόπο διανύετε 0 χλμ ανά λίτρο βενζίνης.

Βελτιώστε την αποδοτικότητα του αυτοκινήτου σας – κερδίστε μέχρι 50%

 1. Διατηρείστε την αποδοτικότητα του οχήματός σας.Σύμφωνα με το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου συμβάλλει στην οικονομική κατανάλωση βενζίνης. Ένα βρώμικο φίλτρο αέρα ή λίγο ξεφούσκωτα λάστιχα, μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση της βενζίνης μέχρι και 13%. Όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας, φροντίστε να πάρετε ίδια μάρκα και μοντέλο με αυτά που «φορούσε» το αυτοκίνητο όταν ήταν καινούργιο. Έχει υπολογιστεί ότι αν όλοι φούσκωναν σωστά και ευθυγράμμιζαν τακτικά τα ελαστικά τους, θα γλυτώναμε χιλιάδες λίτρα βενζίνης κάθε χρόνο.
 2. Επιλέξτε ένα αυτοκίνητο το όποιο να είναι οικονομικό στην κατανάλωση της βενζίνης.Για τις μετακινήσεις σας προτιμήστε ένα αυτοκίνητο οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου. Στην απόφαση επιλογής ενός καινούργιου αυτοκινήτου, λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας την κατανάλωση της βενζίνης, από αυτό και μόνο μπορείτε να κερδίσετε μέχρι και 50% συγκριτικά με ένα άλλο αυτοκίνητο. Μια καλή ιδέα είναι τα υβριδικά-ηλεκτρικά, ντήζελ οχήματα ακόμα και οι μοτοσικλέτες. Η επόμενη καλύτερη επιλογή είναι η αγορά του πιο οικονομικού στην κατανάλωση αυτοκινήτου της τάξης και του τύπου οχήματος που ψάχνετε.

Συσκευές που σας «γλιτώνουν» καύσιμο

Υπάρχουν εταιρίες που προσπαθούν να πουλήσουν συσκευές οι οποίες αυξάνουν την χιλιομετρική απόδοση των αυτοκινήτων μέχρι και 50%. Ο Σύλλογος Αυτοκινητιστών της Αμερικής δηλώνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους συσκευές. Να είστε προσεκτικοί!

Πίσω στα Tips

About The Author

Related Posts