Στην χώρα μας πολύ συχνά παρκάρουμε σε σημεία με ηλιοφάνεια και ειδικά στις ζεστές ημέρες η καμπίνα μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου κάνοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αφόρητη.

Το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη εποχή για να είσαι μέσα σε ένα αυτοκίνητο, πόσο μάλλον όταν αυτό έχει μείνει στον ήλιο αρκετές ώρες, με την θερμοκρασία περιβάλλοντος να ξεπερνά τους 35 βαθμούς κελσίου.

Όλοι μας προσπαθούμε φυσικά να βρούμε μία σκιά να βάλουμε το αυτοκίνητό μας αλλά αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό. Όπως πάντα έτσι και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη.

Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο γρηγορότερος τρόπος να δροσιστεί η καμπίνα του αυτοκινήτου μας.

1. Ανοίξτε τα παράθυρα πριν μπείτε μέσα, αν είναι δυνατόν από το κλειδί του αυτοκινήτου (κρατήστε πατημένο το κουμπί που ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο). Αν έχετε ηλιοροφή ανοίξτε την και αυτή. Αν δεν υποστηρίζει το αυτοκίνητό σας τέτοια λειτουργία, τότε ανοίξτε τα πάραθυρα και περιμένετε λίγο πριν μπείτε στο εσωτερικό.

2. Αφού ξεκινήσετε, μην βάλετε κατευθείαν τον κλιματισμό να δουλέψει. Κάντε μερικά μέτρα με τα παράθυρα ανοικτά ώστε να φύγει ο καυτός αέρας από την καμπίνα. Ένα με δύο λεπτά είναι αρκετά.

3. Αμέσως μετά ανοίξτε τον κλιματισμό αλλά προσοχή. Ποτέ στην ανακύκλωση. Η ανακύκλωση κρατά τον ζεστό αέρα της καμπίνας στο εσωτερικό, ενώ εμείς θέλουμε να τον διώξουμε και να τον αντικαταστήσουμε με πιο δροσερό αέρα.

4. Βάλτε στο τέρμα τον ανεμιστήρα και στο χαμηλότερο σημείο την θερμοκρασία του κλιματιστικού.

5. Κατευθύνετε τον αέρα χαμηλά μέσω των αεραγωγών και των επιλογών του κλιματισμού του αυτοκινήτου (διαλέξτε την επιλογή που κατευθύνει τον αέρα στα πόδια). Ο κρύος αέρας θα σπρώξει έτσι προς τα πάνω και θα διώξει τον ζεστό αέρα. Επίσης καλό είναι να μην κατευθύνουμε τον αέρα επάνω μας. Μπορεί αυτό να μας ανακουφίζει άμεσα, αλλά είναι ανθυγιεινό.

6. Όταν η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό αρχίζει να γίνεται πιο υποφερτή, κλείνουμε τα παράθυρα (και την ηλιοροφή αν υπάρχει), βάζουμε ανακύκλωση αέρα για να κρατάμε τον δροσερό στην καμπίνα και ρυθμίζουμε εκ νέου την θερμοκρασία και την ένταση του ανεμιστήρα, στο επιθυμητό σημείο.

Καλό είναι να έχουμε κατά νου πως:

Η ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου είναι οι 21 βαθμοί κελσίου, οπότε ρυθμίστε εκεί τον κλιματισμό σας, αν είναι ηλεκτρονικός και βάλτε τον στο αυτόματο πρόγραμμα.

Πάντοτε ένα αυτοκίνητο όταν κινείται θα δροσιστεί γρηγορότερα, ενώ και ο κλιματισμός του θα δουλέψει καλύτερα και πιο αποδοτικά όταν το μοτέρ έχει στροφές και δεν είναι στο ρελαντί.

Η ανακύκλωση είναι χρήσιμη όταν ο αέρας έχει δροσίσει, γιατί η θερμοκρασία του αέρα είναι ήδη μειωμένη στην καμπίνα, οπότε είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Αν γίνεται αφήνουμε λίγο, ελάχιστα, ανοικτά όλα τα παράθυρα, όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό στον ήλιο. Θα βοηθήσει ώστε να μείνει η θερμοκρασία σε λίγο πιο χαμηλό επίπεδο, από ότι αν ήταν κλειστά.

Η ηλιοπροστασία όχι μόνο για το εμπρός παρμπρίζ αλλά και για το πίσω θα κρατήσει λίγο χαμηλότερα την θερμοκρασία της καμπίνας. Επίσης φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό και μια μικρή πετσέτα ή χαρτί για να περάσουμε με αυτά το τιμόνι και τον λεβιέ μερικές φορές μέχρι να μπορούμε να τα πιάσουμε και να μην καίνε.

Πηγή: www.autogreeknews.gr/sumboules/13148-o-grigoroteros-tropos-na-drosiseis-tin-kampina-tou-aftokinitou

About The Author

Related Posts