Μια μικρή, αλλά σημαντική «τρικλοποδιά» κρύβει ο νόμος για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
Δείτε τι ισχύει!

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ήδη σε ισχύ από τον περασμένο Απρίλιο το μέτρο της άρσης ακινησίας με στόχο την επανένταξη στη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερων οχημάτων που έχουν παραδώσει πινακίδες, και κατ` επέκταση την εισροή εσόδων στα ταμεία του Κράτους. Επιπλέον, το μέτρο αυτό έρχεται να βοηθήσει όσους έχουν παραδώσει πινακίδες στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσυκλέτες τους, αλλά τα χρειάζονται για να πάνε καλοκαιρινές διακοπές.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην αναλογία των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι δεν αλλάζει κάτι σε όσα γνωρίζατε μέχρι τώρα:
  1. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
  2. Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,
  3. Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2017 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.
Εν τούτοις, τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας κρύβουν μια παγίδα, η οποία μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των πινακίδων ή μη επιστροφής αυτών στη Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας. Με άλλα λόγια εάν δεν παραδοθούν οι πινακίδες εντός του προβλεπόμενου χρόνου, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί στο αυτοκίνητο του επί δύο.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης 2λιτρου με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας το 2004, που κανονικά θα πλήρωνε 630 ευρώ το χρόνο, αν πάρει πίσω τις πινακίδες του για τρεις μήνες θα πληρώσει 210 ευρώ (630 ευρώ δια 12 μήνες = 52,5 ευρώ. Επομένως 52,5 ευρώ το μήνα επί τρεις μήνες 157,5 ευρώ. Συν τον ένα μήνα «πρόστιμο» φτάνουμε στα 210 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο εν λόγω ιδιοκτήτης δεν παραδώσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ. θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 630 ευρώ x 2 = 1.260 ευρώ! 

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Kalokairina-telh-kykloforias_151153.asp?a=6