Κατά τις καλοκαιρινές διακοπές το αυτοκίνητο «ταλαιπωρείται». Λίγο οι χωματόδρομοι του χωριού, λίγο η άμμος από την παραλία, λίγο ο έντονος ήλιος ή η αλμύρα από τη θάλασσα και το αποτέλεσμα είναι να θέλει ένα προσεκτικό check-up και «βαθύ καθάρισμα» με το που επιστρέψεις.

Τα σημεία – μέρη που έχουν καταπονηθεί περισσότερο και χρειάζονται προσοχή είναι οι τσιμούχες στις πόρτες, οι αεραγωγοί του κλιματισμού και κρυφά μέρη όπως π.χ. κάτω από τα καθίσματα ή στη ρεζέρβα που έχει μαζευτεί σκόνη και άμμος. Επίσης, καλό πλύσιμο πρέπει να γίνει εξωτερικά, τόσο στον κινητήρα όσο και στους θόλους, καθώς και από κάτω από το αμάξωμα γιατί έχει «κολλήσει» σκόνη και αλμύρα. Τέλος, καλή ματιά πρέπει να ρίξετε στην κατάσταση των ελαστικών μήπως κάποιο σημείο έχει φαγωθεί από τους χωματόδρομους, όπως επίσης και να ελέγξετε τα λάδια του κινητήρα, τα υγρά και τα τακάκια.

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάποιος να τα ελέγξει μόνος του, ή να «πάει» έξω. Οι οδηγοί που προτιμούν να φροντίσουν μόνοι τους το αυτοκίνητο ισχυρίζονται πως ξέρουν τα κρυφά σημεία τα οποία θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και στα οποία δεν φτάνει η σκούπα του πλυντηρίου, πλένουν στο χέρι γιατί αφενός δεν θέλουν να ταλαιπωρηθεί το χρώμα από τις βούρτσες, αφετέρου έτσι θα το ελέγξουν για μικρο-εκδορές, εξοικονομούν χρήματα και τέλος περνούν χρόνο με το αυτοκίνητό τους…

Από την άλλη, κάποιοι ιδιοκτήτες προτιμούν να δώσουν «έξω» το αυτοκίνητό τους. Το κόστος για το πλύσιμο μέσα-έξω είναι μικρό (λιγότερο από 10 ευρώ), εξοικονομούν χρόνο, και η φροντίδα γίνεται από ειδικούς που χρησιμοποιούν μηχανήματα υψηλής πίεσης. Επίσης, σε ένα πλυντήριο μπορείς να «σηκώσεις» το αυτοκίνητο και να το πλύνεις καλά από κάτω. Όσο για τον έλεγχο των μηχανικών μερών, αφήνουν τους ειδικούς και επισκέπτονται τα εξουσιοδοτημένα-εξειδικευμένα συνεργεία στα οποία -τις περισσότερες φορές- ο έλεγχος είναι δωρεάν.

Εσείς, όμως, τι τύπος οδηγού είστε; Το φροντίζετε μόνοι σας ή το δίνετε έξω; Ή επιλέγετε και τα δύο;

Πηγή: http://autotriti.gr/data/news/preview_news/Sto-xeri-h-sto-plynthrio_127620.asp