Σίγουρα δεν είναι και το πιο συνηθισμένο στοιχείο ενός αυτοκινήτου, προσφέρει όμως μία όμορφη νότα στο εσωτερικό καθώς το κάνει πιο ευήλιο και συνεπώς ευχάριστο για τους επιβάτες. Πως συντηρείται όμως η ηλιοροφή;

Η ηλιοροφή του αυτοκινήτου είναι αναμφισβήτητα ένα αξεσουάρ που προσδίδει διαφορετική αίσθηση και στιλ. Όμως, είναι απαραίτητη η συντήρησή της, προκειμένου να μη χάσει τη στεγανότητα της, αλλά και για τη διατήρηση του μηχανισμού ανοίγματος και κλεισίματός της σε καλή κατάσταση.
  1. Η πάροδος του χρόνου και η μακροχρόνια έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο «ξεραίνουν» το λάστιχο, που είναι τοποθετημένο περιφερειακά της ηλιοροφής. Σε αυτή την περίπτωση, είτε βρεθούμε σε βροχή είτε κατά τη διάρκεια πλυσίματος του αυτοκινήτου, τα νερά εισέρχονται στο εσωτερικό. Φροντίζουμε να αλείφουμε το λάστιχο με υλικό όπως σπρέι σιλικόνης, σε τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαιτέρως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν διαπιστώσουμε σχισμές στο λάστιχο της ηλιοροφής (και δεν είναι αρκετά μεγάλες), τότε μπορούμε με τη χρήση σιλικόνης να τις επιδιορθώσουμε.
  2. Για να μπορούν να βρίσκουν δίοδο διαφυγής τα νερά που εισέρχονται από την ηλιοροφή, θα πρέπει τα σωληνάκια που λειτουργούν ως υδρορροή να μην είναι βουλωμένα. Συνήθως τα φύλλα από δέντρα (πιθανόν πευκοβελόνες) φράσσουν τα σωληνάκια. Πρέπει να καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την περιοχή αυτή και μετά, με τη βοήθεια πιεστικού μηχανήματος αέρα, να φυσάμε τα σωληνάκια, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι βουλωμένα.
  3. Η κίνηση της ηλιοροφής γίνεται πάνω σε οδηγούς-ράγες. Η συχνή χρήση και η πολυκαιρία απαιτούν να «περνάμε» τους οδηγούς αυτούς με γράσο, ώστε να μειώνουμε στο ελάχιστο τις τριβές μεταξύ των μετάλλων. Έτσι, ο μηχανισμός ανοίγματος και κλεισίματος της οροφής δε «δυσκολεύεται» από υψηλές τριβές και εξασφαλίζουμε τη μακροζωία του.

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Synthrhsh-hliorofhs_134717.asp

About The Author

Related Posts