Πώς πρέπει να ρυθμίζουμε του καθρέφτες μας, για να έχουμε σωστή ορατότητα; Ας δούμε κάποιους τρόπους και τι πρέπει να προσέξουμε.

Εσωτερικός καθρέφτης

Αποτελεί πολύτιμο “σύμβουλο” του οδηγού στην προσπάθειά του να έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο πίσω από το αυτοκίνητό του, ώστε να προχωρήσει με ασφάλεια στους επόμενους χειρισμούς του. Γι αυτό το λόγο, πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε να ελέγχεται με τη μικρότερη κίνηση του κεφαλιού. Καλό, λοιπόν, είναι ο οδηγός να “κεντράρει” το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ και όχι την εταζέρα ή την οροφή, για να βλέπει κάποιο νεκρό σημείο. Επίσης, στην εταζέρα δε θα πρέπει να τοποθετούμε κάποιο προσωπικό μας αντικείμενο, διότι μειώνουμε την ορατότητά μας από τον εσωτερικό καθρέφτη, αλλά και διακινδυνεύουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

Kατά τη ρύθμιση του εσωτερικού καθρέφτη, ο οδηγός πρέπει να κεντράρει στον καθρέφτη το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ.

Διάφορα προσωπικά αντικείμενα στην εταζέρα εμποδίζουν τη σωστή ορατότητα και είναι επικίνδυνα σε ένα απότομο φρενάρισμα.

Εξωτερικοί καθρέφτες

Οι εξωτερικοί καθρέφτες επιτρέπουν τον έλεγχο του χώρου αριστερά και δεξιά του αμαξώματος και αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους ένα πολύτιμο σύμμαχο του οδηγού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ρυθμίζονται σωστά και να καθαρίζονται συχνά, έτσι ώστε να αποδίδουν όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους. Επίσης είναι καλό να έχει στο μυαλό του πάντοτε ο οδηγός, ότι οι εξωτερικοί καθρέφτες δείχνουν τα αντικείμενα πιο μακριά από ο,τι βρίσκονται στην πραγματικότητα.

Ο οδηγός πρέπει να ρυθμίζει τους καθρέφτες έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα το εύρος του οπτικού τους πεδίου.

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/magazine/viewthema/37206.asp#

About The Author

Related Posts