Σε κάθε αυτοκίνητο η σωστή εκκίνηση αλλά και σβήσιμο του κινητήρα συμβάλλει στην σωστή λειτουργία και μακροζωία του, καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Τόσο τις κρύες μέρες του χειμώνα όσο και τις πολύ ζεστές του καλοκαιριού καλό είναι να γίνεται σωστό ζέσταμα και κρύωμα του κινητήρα, ενώ υπάρχουν και ορισμένα σημεία που χρειάζονται προσοχή.

Προθέρμανση του κινητήρα

Όταν ο κινητήρας είναι κρύος, ξεκινήστε να οδηγείτε αργά, αφήνοντας τον κινητήρα να λειτουργεί στις χαμηλές έως τις μεσαίες στροφές. Μην επιταχύνετε απότομα και μην απαιτείτε τις μέγιστες επιδόσεις για τα πρώτα χιλιόμετρα. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να κινείται η βελόνα ή ο ψηφιακός δείκτης του οργάνου θερμοκρασίας του αντιψυκτικού του κινητήρα. Αν δεν υπάρχει δείκτης θερμοκρασίας υπολογίστε ομαλές επιταχύνσεις τα περίπου πέντε πρώτα λεπτά.

Σβήσιμο του κινητήρα

Πριν ακινητοποιήσετε πλήρως το αυτοκίνητο για να σταθμεύσει, καλό είναι να μην τον σβήσετε αμέσως, ειδικά μετά από πολύωρες και μακρινές αποστάσεις. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει στο ρελαντί έτσι ώστε να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία μέσα στο χώρο του κινητήρα. Κάτι που συνιστούν και οι κατασκευαστές για τους τούρμπο κινητήρες.

Τι να αποφύγετε

– Μην προσπαθείτε να ζεστάνετε τον κινητήρα με το αυτοκίνητο σταματημένο να λειτουργεί στο ρελαντί αλλά ούτε σε υψηλές στροφές, γιατί ζεσταίνεται πολύ αργά κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυξάνοντας την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

– Το μαρσάρισμα πριν σβήσετε τον κινητήρα είναι ανώφελο, προκαλεί περιττή κατανάλωση καυσίμου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον κινητήρα, ιδιαίτερα σε κινητήρες εφοδιασμένους με υπερσυμπιεστή.

– Απαγορεύεται να βάζετε μπροστά τον κινητήρα κυλώντας το αυτοκίνητο με σπρώξιμο, τράβηγμα, ή κατέβασμα σε κατηφόρα (εφόσον εφοδιάζεται με καταλύτη). Αυτές οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν τη ροή υγρού καυσίμου μέσα στον καταλύτη και να τον καταστρέψουν.

Πηγή: http://www.autogreeknews.gr/perissotera/6497-sosti-prothermansi-kai-svisimo-tou-kinitira