Η γρήγορη οδήγηση πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με τις κατάλληλες συνθήκες. Ο οδηγός καθορίζει το πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί, βασιζόμενος στις δικές του αλλά και -πολύ περισσότερο – στις ικανότητες του αυτοκινήτου που οδηγεί.

Γρήγορα αλλά με ασφάλεια

Ο οδηγός είναι ο κύριος του οχήματός του. Εκείνος πρέπει να ξέρει πότε και πού μπορεί ν’ αυξήσει ταχύτητα, αλλά πρέπει πρώτιστα να ξέρει, τι θα κάνει αν παρουσιαστεί κάτι, όταν έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Από τα πιο μικρά και συνηθισμένα, μέχρι εκείνα που μπορεί να σας τύχουν σπάνια, ο οδηγός πρέπει να εναρμονίζει την ταχύτητα του οχήματός του με τις συνθήκες που επικρατούν.

Πού είστε ασφαλείς;
Σαφώς για να κινηθεί κάποιος γρήγορα, πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τη διαδρομή. Είναι τουλάχιστον ανόητο να οδηγεί κάποιος γρήγορα, σε διαδρομή που δεν έχει ξαναβρεθεί και, ακόμη χειρότερο, αυτό να γίνεται βραδινές ώρες, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, η πίστα αποτελεί το μοναδικό ασφαλές μέρος, που μπορεί κανείς να μάθει να οδηγεί γρήγορα. Εκεί μπορεί να δει στην πράξη πώς συμπεριφέρεται το αυτοκίνητό του στο όριο και πώς μπορεί να το τιθασεύσει. Στις μεγαλύτερες πίστες της χώρας μας διοργανώνονται συχνά Track Days, τα οποία επιτρέπουν σε κάθε οδηγό την είσοδό του στην πίστα, ύστερα από την καταβολή χρηματικού ποσού. Είναι αυτονόητο, ότι η οδήγηση στην πίστα ενδείκνυται για γρήγορη οδήγηση, με ελάχιστες πιθανότητες ατυχήματος.

Τα 10 Tips για τη γρήγορη οδήγηση

• Μην κάνετε παρακινδυνευμένες κινήσεις και μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας θέσει σε κίνδυνο. Αποφύγετέ τον όπως μπορείτε!
• Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις τόσο στο τιμόνι όσο και στα φρένα, γιατί αλλάζει η κατανομή του βάρους του αυτοκινήτου και γίνεται απότομο.
• Τον πρώτο λόγο για ν’ αποφύγετε κάτι που θα παρουσιαστεί στο δρόμο σας, τον έχει το τιμόνι και όχι το απότομο φρενάρισμα. Αν δεν έχετε περιθώριο να το αποφύγετε, τότε φρενάρετε.
• Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών σας.
• Οδηγείτε πάντα νηφάλιος και μην εκνευρίζεστε με τους άλλους οδηγούς.
• Σεβαστείτε τους υπόλοιπους επιβάτες. Αν φοβούνται ή αν ζαλίζονται, είναι υποχρέωσή σας να μειώσετε ταχύτητα.
• Μην ακούτε το συνεπιβάτη σας, όταν σας παρακινεί να τρέξετε. Θυμηθείτε ότι ο κύριος του αυτοκινήτου είστε εσείς και μόνο όταν εσείς θέλετε και το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείτε ν’ αυξήσετε ταχύτητα.
• Αν σας ακολουθεί κάποιος που κινείται πιο γρήγορα από εσάς, αφήστε τον να περάσει.
• Μειώστε ταχύτητα σε επαρχιακούς δρόμους. Μετά τις εξόδους των στροφών, μπορεί να συναντήσετε κοπάδια, πεζούς, αγροτικά μηχανήματα κλπ.
• Αποφύγετε να οδηγείτε γρήγορα για πολύ χρονικό διάστημα, γιατί είναι ιδιαίτερα κουραστικό και επικίνδυνο, βέβαια.

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/magazine/viewthema/36001.asp