Εκτός από τον απαραίτητο έλεγχο για να μην την πατήσουμε με Γυρισμένα Χιλιόμετρα, πως αλλιώς μπορούμε να ελέγξουμε την …ηλικία του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που θέλουμε να αγοράσουμε; Ποια σημεία μαρτυρούν την αλήθεια;

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, άνευ ελέγχου, κρύβει παγίδες και όπως αποκάλυψε και η μεγάλη μας έρευνα και οι περισσότερες από 120 καταγγελίες των αναγνωστών μας, τα γυρισμένα χιλιόμετρα δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Πως όμως μπορούμε να δούμε, με την βοήθεια του μηχανικού μας ή ακόμη και μόνοι μας, αν ένα αυτοκίνητο έχει τα χιλιόμετρα που ισχυρίζεται ο πωλητής πως έχει και όχι πολλά περισσότερα;

Σημεία που λένε την αλήθεια.

Υπάρχουν μερικά σημεία, τα οποία μαρτυρούν την φθορά του αυτοκινήτου. Οι δισκόπλακες, τα πεντάλ και το τιμόνι δείχνουν τη χρήση που έχει γίνει στο αυτοκίνητο, ενώ αδιάψευστοι μάρτυρες είναι το κάθισμα του οδηγού και το κλειδί του αυτοκινήτου (το «κλειδί της μάνας του» όπως χαρακτηριστικά μας έγραψε και ένας από τους εκατοντάδες αναγνώστες μας). Αν είναι φθαρμένα τότε σίγουρα έχει γίνει μεγάλη χρήση.Φυσικά αυτό από μόνο του δεν είναι κακό. Προβληματικό γίνεται αν αυτά που βλέπουν τα μάτια μας δεν συμβαδίζουν με τα χιλιόμετρα που δείχνει το κοντέρ.

Το βιβλίο συντήρησης, μπορεί να μας πει όλη την αλήθεια. Φυσικά ελέγχουμε:

-αν έχει καινούργιο χαρτί εκτύπωσης, χωρίς μία μουτζούρα

-αν είναι επιμελημένη η θέση των σφραγίδων π.χ. αν είναι όλες νέες, με μελάνι ίδιας ακριβώς απόχρωσης και άφθαρτες, παρά το γεγονός πως καλύπτουν μεγάλη χρονική περίοδο (π.χ. δεκαετίας), τότε μάλλον έχει συμπληρωθεί εκ των υστέρων. Ακόμη ένα στοιχείο που ενδεχομένως φανερώνει «παραποίηση» του βιβλίου συντήρησης είναι αν όλες οι σφραγίδες και οι υπογραφές είναι του ίδιου συνεργείου με την ίδια υπογραφή μηχανικού και όλες ακολουθούν ακριβώς την περιοδικότητα των σέρβις που συνιστά ο κατασκευαστής.

Όσον αφορά το μοτέρ, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του κινητήρα με την βοήθεια μηχανικού και έναν εξελιγμένο-τελευταίας γενιάς αναλυτή καυσαερίων, με τον οποίο θα ελέγξετε το αυτοκίνητο τόσο όταν είναι ζεστό όσο και όταν είναι κρύο. Αν, τελικά, οι ενδείξεις στα πιο πάνω είναι οι προβλεπόμενες και θέλετε να προχωρήσετε στην αγορά του αυτοκινήτου, μη λυπηθείτε να ανοίξετε το κάρτερ για διερεύνηση ύπαρξης λάσπης από καμένα λάδια.

Γενικά άλλα σημεία στα οποία αποτυπώνεται το παρελθόν-χρήση του αυτοκινήτου, είναι το ίδιο το αμάξωμα και η κατάσταση του χρώματος καθώς και το φθαρμένο εσωτερικό (πάνελ θυρών, καθισμάτων).

Πηγή: http://autotriti.gr/data/news/preview_news/Agora-metaxeirismenoy_130436.asp