Νέα (2020)

Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Δικαιολογητικά και κόστος

Η μεταβίβαση ενός οχήματος μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ απλή διαδικασία αλλά αν δεν προσέξει ο ιδιοκτήτης που πουλά κάποιο όχημα είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε εφιάλτη.

Αρχικά να αναφέρουμε πως η μεταβίβαση ενός οχήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κατά τόπους υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, πωλητής και αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό της αγοράς ώστε να το υποβάλουν στην Εφορία. Συνήθως ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι τρεις ημέρες. Στο διάστημα αυτό ο αγοραστής μπορεί να κινεί νόμιμα και να ασφαλίσει το όχημα το οποίο έχει περάσει πια στην κατοχή του, με τη σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας, μέχρι να παραλάβει την πρωτότυπη και να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Ποια έγγραφα χρειάζονται
Τα έγγραφα που απαιτούνται για τη μεταβίβαση του οχήματος είναι τα εξής:

– Αδεια κυκλοφορίας οχήματος.

– Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα (πρωτότυπο και φωτοτυπία).

– Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος.

– Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δάνειο).

– Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή.

– ΑΦΜ αγοραστή.

– Παραστατικό τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.

– Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας.

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή το ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στην αρμόδια υπηρεσία και καταθέτουν τα έγγραφα. Ο υπάλληλος εκδίδει νέα προσωρινή άδεια κυκλοφορίας. Έπειτα από επτά ημέρες ο αγοραστής παραλαμβάνει την κανονική άδεια.

Το κόστος της μεταβίβασης
Τα έξοδα κατά τη μεταβίβαση του οχήματος συνήθως τα καταβάλουν οι αγοραστές.

Συγκεκριμένα πληρώνουν το τέλος αδείας που ανέρχεται σε 75 ευρώ και το τέλος μεταβίβασης, το οποίο ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου διαμορφώνεται ως εξής:

– 30 ευρώ για οχήματα από 51 – 400 κυβικά εκατοστά.
– 45 ευρώ για οχήματα από 401 – 800 κυβικά εκατοστά.
– 60 ευρώ για ΙΧ από 801 – 1.300 κυβικά εκατοστά.
– 90 ευρώ για οχήματα από 1.301 – 1.600 κυβικά εκατοστά.
– 120 ευρώ για ΙΧ από 1.601 – 1.900 κυβικά εκατοστά.
– 145 ευρώ όταν το όχημα είναι 1.901 – 2.500 κυβικά εκατοστά.
– 205 ευρώ για 2.501 κυβικά εκατοστά και άνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *