Μόλις πέρασες στο πανεπιστήμιο και έβγαλες το δίπλωμα οδήγησης για να πηγαίνεις στη σχολή και όχι μόνο. Δες τώρα τους 5 κανόνες του «πρωτοετή» οδηγού, που θα σε βοηθήσουν για να μάθεις, χωρίς να «πάθεις»!

Πολλά καινούρια πράγματα μαζί: η επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια ή η εγγραφή σε κάποια ιδιωτική σχολή αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή πολλών νεαρών αυτήν την περίοδο του χρόνου. Συχνά δε, η χαρά για τη νέα αρχή συνοδεύεται και με την αγορά αυτοκινήτου (συνήθως κάποιου μικρού και προσιτού) ή τη χρήση κάποιου τετράτροχου της οικογένειας. Ωστόσο, ο νεαρός φοιτητής είναι εξ`ορισμού και νεαρός οδηγός και αυτό δημιουργεί πολλές ιδιαίτερες συνθήκες. Αν επίσης η επιτυχία στις εξετάσεις στέλνει το «βλαστάρι» της οικογένειας σε κάποια πόλη μακριά από τον τόπο καταγωγής και το ταξίδι θα γίνεται με αυτοκίνητο, τότε χρειάζεται αρκετή προετοιμασία όχι τόσο για τα μαθήματα όσο για το τιμόνι, διότι όλοι ξέρουμε ότι, όπως το πτυχίο δε σε κάνει αυτόματα επαγγελματία σε κάτι, έτσι και το δίπλωμα οδήγησης δεν εξασφαλίζει ότι είσαι καλός οδηγός.

1. Εξοικειώσου με τη διαδρομή

Η σχολή πολύ σπάνια είναι κοντά στο σπίτι μας ακόμα κι αν είναι στην ίδια πόλη. Ιδιωτική ή δημόσια, η σχολή είναι πιθανό να σε φέρει στο κέντρο του αστικού ιστού. Χρειάζεται λοιπόν εξοικείωση. Ψάξε το δρομολόγιο που θεωρείς πιο σωστό και δοκίμασέ το. Κυρίως η εξάσκηση πρέπει να γίνει σε ώρες μη αιχμής με μια-δυο επισκέψεις να γίνονται και σε ώρες κυκλοφοριακού «πανικού». Αυτό θα βοηθήσει για να δεις ποια σημεία είναι επικίνδυνα. Αν για τη σχολή έχεις μετακομίσει σε άλλη πόλη ισχύει το ίδιο, διότι πιθανώς δεν ξέρεις κανένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δρόμων της. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα ταξίδια: αν είσαι σε άλλη πόλη κάνε τα πρώτα ταξίδια με κάποιον πιο έμπειρο οδηγό, θα βοηθήσει πολύ. Επίσης για το ταξίδι σε άλλη πόλη προς την οποία δε γνωρίζετε καλά τη διαδρομή, προγραμματίστε τη μετάβαση να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Εκεί που νιώθεις σίγουρος, ξανασκέψου το

Η μετακίνηση από και προς τη σχολή θα γίνει μια ρουτίνα, κι όπως κάθε ρουτίνα, οδηγεί σε μηχανικές αντιδράσεις, αβλεψίες και υποτίμηση δύσκολων καταστάσεων. Έπειτα, είναι αποδεδειμένο ότι εκεί που συμβαίνουν τα περισσότερα αυτοκίνητα είναι στις πιο καθημερινές και συνηθισμένες διαδρομές. Αμείωτη προσοχή λοιπόν όσο κι αν πρόκειται για μια βαρετή διαδρομή. Το ίδιο ισχύει και για το ταξίδι προς την επαρχιακή φοιτητούπολη ή προς τα μεγάλα αστικά κέντρα: όσο κι αν μαθαίνεις την εθνική οδό ή το επαρχιακό δίκτυο οι κίνδυνοι δεν μειώνονται.
Και φτάνουμε στο θέμα της εμπειρίας: τα πρώτα καλά και ασφαλή χιλιόμετρα, τα πρώτα απροβλημάτιστα ταξίδια, θα γεμίσουν το νέο οδηγό με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι θετικό αλλά δεν πρέπει να οδηγήσει σε υπερβολική σιγουριά. Ακριβώς εκεί που νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τη γνώση, εκεί ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος. Δεν χαλαρώνουμε λοιπόν, δεν κάνουμε μαγκιές, δεν κάνουμε επίδειξη, δεν τρέχουμε υπερβολικά και γενικώς δεν υπερεκτιμούμε δυνατότητες (μας), συνθήκες (του δρόμου και του καιρού) αλλά και προδιαγραφές (του οχήματος).

3. Μοιράσου τη «βόλτα»

Το Car Pooling μπορεί να μην είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μετακίνησης στην Ελλάδα, ωστόσο, ειδικά οι φοιτητές πρέπει να την εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά. Στόχος είναι βέβαια να εξοικονομηθούν πόροι αφού για το φοιτητή τα χρηματοοικονομικά δεδομένα σπάνια είναι βαμμένα με… ρόδινα χρώματα. Δικτυωθείτε λοιπόν, γνωρίστε φοιτητές που μένουν κοντά σας. Η διαμοιρασμένη διαδρομή θα εξασφαλίσει ότι θα μπορείτε να μειώσετε ή σχεδόν να εξαφανίσετε τις δαπάνες για καύσιμα, ανάλογα με το πόσοι συμφοιτητές θα βρεθείτε στο ίδιο αυτοκίνητο σε τακτική βάση.
Φυσικά όλα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν η σχολή είναι μακριά από τον τόπο καταγωγής. Τα ταξίδια από και προς τη βάση σας θα ήταν τουλάχιστον λάθος να γίνονται μόνο με τον οδηγό μέσα στο αυτοκίνητο. Καύσιμα αλλά και διόδια δυσκολεύουν πάρα πολύ τη σκέψη για ένα σχετικά μεγάλο ταξίδι οπότε η συνεργασία με δυο-τρεις συντοπίτες φοιτητές θα αποβεί τουλάχιστον χρήσιμη προς εσάς αλλά και προς το περιβάλλον. Αναζητήστε επίσης ανακοινώσεις στη σχολή σας με θέμα την κοινή διαδρομή.

4. «Ησυχία, εσείς οι πίσω!»

Πολύ σημαντικό tip είναι να μειώσετε τις πηγές που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σας ως οδηγό. Το να μοιραστείτε το όχημα με δυο-τρεις συμφοιτητές είναι κάτι απόλυτα θεμιτό και χρήσιμο ωστόσο η καλή διάθεση ανάμεσα σε φίλους δε θα ήταν συνετό να μετατρέψει την καμπίνα του αυτοκινήτου σε πάρτι. Η δυνατή μουσική και η φασαρία από τους επιβαίνοντες δε θα βοηθήσουν καθόλου τον νεαρό οδηγό-φοιτητή στα πρώτα του βήματα. Οι ειδικοί αναφέρουν ακόμα ότι μια καλή συμβουλή είναι να διατηρείται η ένταση της μουσικής σε συγκρατημένα επίπεδα καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο ρυθμός της μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό της οδήγησης. Μια πολύ έντονη ηχητική επιλογή μπορεί να ωθήσει τον οδηγό σε υψηλότερες ταχύτητες χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί άμεσα. Προσοχή λοιπόν.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις αιτίες απόσπασης της προσοχή του κορυφαία θέση κατέχει το κινητό τηλέφωνο. Οι επιστήμονες συνιστούν για το νέο οδηγό να το έχει ακόμα και κλειστό όταν είναι μέσα στο αυτοκίνητο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δε θα μπει στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσει. Πλέον, όχι μόνο ως τηλέφωνο αλλά και ως μέσο πρόσβασης στο ίντερνετ και σε πλήθος εφαρμογών το smartphone είναι «κακή παρέα» για τον οδηγό. Το μποτιλιάρισμα της πόλης και η στάση σε φωτεινό σηματοδότη δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για να πάει το χέρι μας στο τηλέφωνο. Κρύψτε ή κλείστε το κινητό λοιπόν.

5. Προσοχή στο αυτοκίνητο – προσοχή στο άγχος!

Ο νέος οδηγός θα πρέπει να είναι συνέχεια βέβαιος ότι πριν από κάθε μετακίνηση το αυτοκίνητό του είναι έτοιμο για όσα θα αντιμετωπίσει. Οι βασικοί έλεγχοι σε πιέσεις ελαστικών και στάθμες υγρών είναι νευραλγικής σημασίας. Ο λιγότερο έμπειρος οδηγός μπορεί να απευθυνθεί σε ένα πρατήριο καυσίμων και να εκτελέσει εκεί όλες τις ενέργειες παίρνοντας και όση βοήθεια ίσως χρειαστεί. Επιπλέον, τα έγγραφα του οχήματος πρέπει να είναι στην εντέλεια και πάντα μέσα στο όχημα όταν αυτό θα κάνει κίνηση. Δίπλωμα, άδεια, ασφάλιση, δελτίο ΚΤΕΟ και Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων πρέπει να έτοιμα σε πρώτη ζήτηση και φυσικά να είναι επικαιροποιημένα.
Τέλος, ένα στοιχείο πολύ κρίσιμο είναι η διαχείριση του άγχους. Η εξέταση για κάποιο μάθημα, η αργοπορία λόγω κάποιας αναποδιάς στο δρόμο, ένας κακός βαθμός σε κάποια εξέταση δεν πρέπει να επηρεάζουν τον τρόπο που θα οδηγήσουμε. Ίσως πρόκειται για κάποιο σημαντικό ζήτημα αλλά θα το εξετάσετε πιο καλά αφού φτάσετε στον προορισμό σας, με ασφάλεια. Ακούστε μας και δε χάσετε…
Πηγή: https://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/5-kanones-gia-ton-prwtarh-odhgo-foithth_155771_31322.asp