Λεκέδες από κουτσουλιές, μπογιά ή ασβέστη, συχνά όταν μείνουν για αρκετό καιρό, καθαρίζονται πολύ δύσκολα από το χρώμα του αυτοκινήτου.

Για την αφαίρεσή τους σε πρώτη φάση, περάστε με ένα μαλακό σφουγγάρι, καλά βρεγμένο, το λεκέ. Φροντίστε η επιφάνεια στο σφουγγάρι να μην είναι τραχιά, για να μη γδάρετε το χρώμα. Το νερό, σε κάθε περίπτωση, θα μαλακώσει το λεκέ. Επιμείνετε για αρκετή ώρα, ώστε το νερό να απορροφηθεί.

 
Προσοχή στο χρώμα

Εφόσον τελικά ο λεκές απομακρυνθεί, πιθανόν να διαπιστώσετε ότι το χρώμα στην περιοχή αυτή έχει χάσει τη γυαλάδα του. Αυτό προκαλείται από το γεγονός, ότι ο λεκές εισχώρησε στο χρώμα και άφησε ίχνη. Στο τέλος, λοιπόν, καθαρίστε καλά με καθαρό νερό την επιφάνεια και περάστε την με ένα από τα πολλά προϊόντα εξωτερικής φροντίδας του αυτοκινήτου. Αν δείτε πως το χρώμα έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, τότε ίσως θα πρέπει να προχωρήσετε σε γυάλισμα και κέρωμα.
 
Τι είναι το γυάλισμα- κέρωμα;

To κέρωμα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ειδικό προϊόν, που τοποθετείται μετά το γυάλισμα του αυτοκινήτου και περιέχει λειαντικά στοιχεία, φυσικό κερί, λάδια και -ανάλογα με τον κατασκευαστή- προσφέρει προστασία UV για τον ήλιο. Το κερί δημιουργεί ουσιαστικά ένα φιλμ προστασίας του αμαξώματος από τον ήλιο, τα άλατα και τους βιομηχανικούς ρύπους. Το κερί χρησιμοποιείται από τις αντιπροσωπείες πριν την παράδοση του αυτοκινήτου στον αγοραστή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου χάνει τις προστατευτικές του ιδιότητες.
To γυάλισμα είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επαναφορά του χρώματος στην αρχική του κατάσταση και γίνεται με τον κατάλληλο συνδυασμό αλοιφών, σφουγγαριών/πανιών και μηχανημάτων. Η αλοιφή καθαρίζει την επιφάνεια του χρώματος από «ξένα» σώματα και εισχωρεί στους πόρους του, καθαρίζοντάς τους.
 
Πόσο κοστίζει και πόσος χρόνος απαιτείται;

Στην αγορά υπάρχουν εταιρείες, που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του γυαλίσματος-κερώματος, έτσι ώστε το χρώμα να ξαναβρεί τη ζωντάνια του. Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν εγκεκριμένα προϊόντα για την προστασία του χρώματος και υπόσχονται θετικά αποτελέσματα. Φυσικά, όσο πιο ταλαιπωρημένο είναι το χρώμα, τόσο πιο δύσκολα επανέρχεται κοντά στην αρχική του κατάσταση. Για να γυαλίσετε ή να κερώσετε το αυτοκίνητό σας, χρειάζεται συνήθως πρώτα να κλείσετε ραντεβού σε μία από τις εταιρείες που υπάρχουν στην αγορά. Συνήθως η όλη διαδικασία (και γυάλισμα και κέρωμα) διαρκεί από 4 ώρες και πάνω (ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου και το βαθμό φθοράς του χρώματος), αφού χρειάζεται και χρόνος αναμονής για να ενεργήσει η αλοιφή. Το κόστος ξεκινά από τα 80 ευρώ και εξαρτάται κι εκείνο από το βαθμό φθοράς και το αυτοκίνητο, όπως και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται.
 
Με απλή βενζίνη

Την ουσιαστική λύση θα σας την δώσει ένα στουπί ποτισμένο καλά με βενζίνη. Φυσικά, δεν προτείνουμε να κάψετε το αυτοκίνητο, αλλά να τρίψετε το λεκέ με το στουπί. Τα συστατικά της βενζίνης είναι αρκετά ισχυρά και έχουν τη δυνατότητα να αλλοιώσουν τη σύνθεση, ακόμη και υλικών όπως η μπογιά, όταν έρθουν σε επαφή. Μάλιστα, κουτσουλιά από πουλιά θα καθαριστεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι να φτάσετε σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στην πορεία όμως θα βλέπετε, ότι ο λεκές αρχίζει και διασπάται. Αν, παρ όλα αυτά, η επιφάνεια δεν καθαρίζει, τότε μάλλον πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Πηγή: http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/Katharismos-leke-sto-amakswma_132754.asp#ixzz4aAyGdY7q