Το ότι πήρες αυτόματο αυτοκίνητο, δε σημαίνει ότι βάζεις και την οδήγηση «στον αυτόματο». Δες τώρα 5 must κανόνες στην οδήγηση αυτόματου που λίγοι ξέρουν. Πόσους γνώριζες;
Το αυτόματο κιβώτιο έχει αποκτήσει αρκετούς υπέρμαχους τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει άνεση και ευκολία στην οδήγηση, ενώ στα αυτόματα οχήματα είναι δυνατές και οι χειροκίνητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται είτε από τον ίδιο λεβιέ, είτε από μοχλούς στο τιμόνι. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως όσοι επιλέξουμε αυτόματο μοντέλο δε θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε κάποιες συνήθειες που πιθανόν να έχουμε και να τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες του αυτόματου κιβωτίου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα βλάβης, κάτι που σημαίνει έξοδα και αντίστοιχα να μεγιστοποιήσουμε τη διάρκεια ζωής του κιβωτίου.
1. Ποτέ «νεκρά» σε φανάρι ή εν κινήσει
Εν αντιθέσει με τα χειροκίνητα κιβώτια, όπου επιβάλλεται να «νεκρώνουμε» σε κάθε στάση, στα αυτόματα οχήματα δεν πρέπει να επιλέγετε τη θέση Ν (Νeutral-Nεκρά) όταν σταματάτε σε φανάρι. Μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση πως το κιβώτιο «ζορίζεται» όταν βρισκόμαστε σε στάση, ωστόσο τα σύγχρονα κιβώτια είναι αρκετά «έξυπνα» και καταλαβαίνουν πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σταματημένο και έτσι κάνουν αποσυμπλοκή στο δίσκο, συνεπώς εξαλείφονται οι τριβές και η φθορά. Επιπλέον όταν ο επιλογέας βρίσκεται στη θέση Ν, ο κινητήρας ανεβάζει περισσότερες στροφές συγκριτικά με τη θέση D (Drive), κάτι που σημαίνει αυξημένη κατανάλωση. Αντίστοιχα αυτό συμβαίνει και όταν αφήνετε ένα όχημα να ρολάρει χωρίς ταχύτητα στο κιβώτιο και σε περιπτώσεις μάλιστα που βρίσκεστε σε κατηφόρα, θα καταπονήσετε και τα φρένα σας.
2. Ποτέ από D σε R αν δεν ακινητοποιηθεί πλήρως το όχημα
Είναι αυτονόητο πως δεν αλλάζουμε από πρώτη σε όπισθεν και αντίστροφα για κανένα λόγο. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με τη ζημιά που θα προκαλέσετε στο κιβώτιο του αυτοκινήτου σας. Φυσικά το κιβώτιο δεν επιτρέπει από μόνο του κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν παύει να ζορίζεται ο μηχανισμός λειτουργίας του και μια πιθανή ζημιά θα είναι καταστροφική για το κιβώτιο.
3. To παρκάρισμα έχει τα μυστικά του
Αντίστοιχα όπως και στην προηγούμενη περίπτωση πριν βάλετε τον επιλογέα στη θέση P (Parking), το όχημά σας θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσετε ζημιά στο κιβώτιο σας. Συγκεκριμένα επειδή τα γρανάζια βρίσκονται σε κίνηση, κινδυνεύει ο μηχανισμός που προσπαθεί να τα σταματήσει. Επιπλέον θα πρέπει πάντοτε, όταν παρκάρετε σε έδαφος με κλίση, πέρα από την επιλογή της θέσης Ρ, να χρησιμοποιείτε και το χειρόφρενο, διότι το κιβώτιο δεν επαρκεί και οι μηχανισμοί του δέχονται πιέσεις.
4. Κάντε συνετές εκκινήσεις – Μην αφήνετε σιγά σιγά το φρένο
5. Μην κατεβάζετε χειροκίνητα σχέση – κάντε kick down
Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων παίρνουν εντολή για να ανεβοκατεβάσουν σχέσεις από τις στροφές του κινητήρα. Συνεπώς όταν επιταχύνετε και ανεβαίνουν οι στροφές αυτά προετοιμάζονται να ανεβάσουν σχέση και φυσικά το αντίστροφο. Συνεπώς δεν πρέπει όταν επιταχύνετε να κατεβάσετε χειροκίνητα σχέση. Αν θέλετε τη μέγιστη δυνατή δύναμη π.χ. για προσπέραση καταφύγετε στη λύση του kickdown. Το κιβώτιο θα επιλέξει μόνο του την καταλληλότερη σχέση και θα κατεβάσει μία ή δύο σχέσεις ή και περισσότερες σχέσεις. Βεβαίως πέρα από αυτά τα 5 βασικά που πρέπει να προσέξετε, μία ακόμα πολύ κακή συνήθεια που έχουν οι οδηγοί, το οποίο ισχύει και για τα χειροκίνητα κιβώτια, είναι να στηρίζετε το χέρι σας στο λεβιέ. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, ωστόσο με αυτή την κίνηση καταπονείται το δαχτυλίδι του επιλογέα που αλλάζει γρανάζια και μια πιθανή ζημιά θα σας κοστίσει αρκετά χρήματα για να την επισκευάσετε.
Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι των αυτόματων κιβωτίων