Η ανάρτηση του αυτοκινήτου μας είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα αλλά και τα πιο σημαντικά μέρη του, μετά ίσως από το μοτέρ. Είναι αυτή που φροντίζει για το κράτημα σε μεγάλο βαθμό αλλά και για την άνεση και την ποιότητα κύλισης. Πότε όμως χρειάζεται να την αλλάξουμε (αμορτισέρ, ελαστήρια, σινεμπλόκ); Ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξουμε, αφού είναι αυτά που υποδηλώνουν φθορά; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε πιο κάτω.

Πόσο καιρό διαρκεί μια ανάρτηση;

Δύσκολο να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην φθορά της ανάρτησης. Οι βασικότεροι είναι ο τρόπος οδήγησης και το τερέν στο οποίο κινείται το αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές, μία ανάρτηση διατηρεί περίπου πέντε με έξι χρόνια ή για 80.000 χλμ. τα χαρακτηριστικά που είχε όταν ήταν καινούργια. Φυσικά αν ο δρόμος στον οποίο κινείται το αυτοκίνητο είναι κακός ή δεν έχει άσφαλτο κλπ. τότε προφανώς και η διάρκεια ζωής της ανάρτησης μειώνεται δραματικά. Σε γενικές γραμμές όμως, να θυμάστε πως τα 80.000 χλμ. είναι ένας ρεαλιστικός μέσος όρος διάρκειας ζωής για την ανάρτηση.

Ποια σημάδια δείχνουν πως χρειάζεται αλλαγή η ανάρτηση;

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όλες οι αναρτήσεις από κάποιο σημείο και μετά «κουράζονται» και έτσι τα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους διαφοροποιούνται αισθητά. Όταν λοιπόν νιώσουμε πως το αυτοκίνητό μα έχει γίνει πιο… σκληρό, όταν πέφτει σε μια ανωμαλία τότε πάει να πει πως η ανάρτηση θέλει αλλαγή. Το ίδιο ισχύει και αν νιώθουμε πως η απόσβεση των αμορτισέρ δεν είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με πριν και οι κραδασμοί περνούν στην καμπίνα. Επίσης αν ακούγεται κάποιος θόρυβος όταν πέφτουμε σε ανωμαλία τότε πάει να πει πως υπάρχει φθορά στο σύστημα της ανάρτησης. Το ίδιο ισχύει και αν το αυτοκίνητο έχει την τάση να γέρνει περισσότερο από το παρελθόν στις στροφές ή να βυθίζει το εμπρός μέρος του έντονα κατά το φρενάρισμα. Φυσικά και οπτικά μπορείτε να δείτε αν η ανάρτηση χρειάζεται αλλαγή, καθώς αν υπάρχει υγρασία στην βάση των αμορτισέρ, τότε αυτό συνεπάγεται διαρροή λαδιού από την μπουκάλα.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αμελούμε την αλλαγή της ανάρτησης μόνο και μόνο επειδή… κάνουμε τη δουλειά μας. Το αυτοκίνητο μπορεί να μην μας αφήσει ποτέ από ανάρτηση αλλά σε μία δύσκολη κατάσταση, μία καλή ανάρτηση μπορεί να μας σώσει και μία κακή να μας οδηγήσει σε ατύχημα.

Πηγή: www.autogreeknews.gr/sumboules/pote-chreiazetai-allagi-i-anartisi